Ronda – dag 7 – natuur, sport en cultuur

Voor dag en dauw sta ik op en vertrek op verkenning door Ronda. Via de Avenida del poeta Rilke en de Paseo de Orson Welles kom ik in de buurt van de stierenvechtersarena bij een sculptuur voor Ernest Hemingway. Alle drie leefden ze een tijdje in Ronda.

zondag - Ronda

brug over El Tajo

De brug ligt er verlaten bij, zonder toeristen fotograferen is altijd meegenomen. Van de nieuwe brug naar de oude brug door de steegjes en het nieuw aangelegde park naar beneden en boven, ik voel dat ik op stap ben met een lege maag. Via de Mirador de Ronda en de Paseo de los Ingleses probeer ik bij het hotel uit te komen, maar tevergeefs de poort is op slot. Ondanks een omweg en een trip van ongeveer 5 km kom ik toch juist op tijd voor het ontbijt.

zondag - Ronda

arena met Toscaanse zuilen in twee verdiepingen

Later ’s morgens bezoeken we de stierenvechterstempel en het museum rond de cavalerie. We herinneren ons de affiches van gisteravond met de aankondigingen van de traditionele Corrida Goyesca in 18e-eeuwse kleding. Langs de Paradores wandelen we naar de Puente Nuevo over El Tajo.

zondag - Ronda

brug vanuit de Jardines de Cuenca

Door de Jardines de Cuenca dalen we af naar de Puente Viejo en door de Puerta de Felipe V opnieuw omhoog naar het centrum van het oude stadsdeel, via de Plaza Duquesa de Parcent naar de Plaza Ruedo Alameda, waar we onze tapasbar voor vanavond vonden: Almocábar, een regelrechte aanrader, klein maar fijn!

We besluiten af te dalen in de kloof naar de ruïne van de Arabische poort, van waaruit men een prima uitzicht heeft op de brug (dank je wel, zegt de fotograaf). De beste plaats om van onderuit de brug en de kloof te portretteren is aan de Puerta de los Molinos y Arco del Cristo.

zondag - Ronda

brug vanaf de Puerta de los Molinos

Helaas komen er daarna trappen aan te pas om hoog bij de Plaza de María Auxiliadora (nog een mirador) te komen. Na een stevige wandeling komt een sandwich vegetal/mixto juist op tijd om op krachten te komen voor, jawel, Parijs-Roubaix op TV. In afwachting van de laatste kilometers en aankomst lees ik wat op het terras van het hotel en pik dan rustig de finish mee.

Kleine affiches kondigden overdag de processie Los Gitanos aan (zonder uur op te geven) die de avond van domingo de ramos zou starten aan de Parroquia de Santa María de Mayor en naar de Iglesia de Nuestra Señora del Socorro voert (heen en terug zo’n 6 uur, gestart om 19 uur en rond 23 uur iets voorbij halfweg). Een indrukwekkende stoet was dat, met rond de trono, die door de broederschap gedragen wordt, veel muziek, gezang en vooral passie.

zondag - Ronda

eerste trono van Los Gitanos

Wandelroute 6 km : http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1950867

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s