Jerez de la Frontera – dag 4 – Alcázar de Jerez en sherry

Later op de middag arriveren we in Jerez de la Frontera, precies op tijd voor een kopje koffie met een amandelkoekje in de koffiebar Los Reyes naast het hotel. Er is hier duidelijk meer wind, de Costa de la Luz is nabij. Over het plein Plaza del Arenal en voorbij de Mercado Central stappen we door de Calle Larga (winkelstraat). Door kleine steegjes waar de voorbereidingen voor de processies aan de gang zijn, bereiken we het gezellige Plaza Plateros. Hier komen de locals na de paseo hun drankje nuttigen.

De kathedraal met vrijstaande klokkentoren in Mudéjarstijl (ooit een minaret) is niet ver daar vandaan. Op de brede trap naar de ingang houden we het even rustig, terwijl men in de straten rond de kathedraal de podia voor de processie klaar zet. Achter de kathedraal komen we uit op de Alameda Vieja, het buitenplein van het paleis met de kiosk op de hoek. Eerst houdt de lokale jeugd de kiosk voor zich, maar later zien we daar een grote groep oudere vrouwen een tai chi oefening houden. Met mijn Italiaans kom ik gelukkig een heel eind, want één van hen volgt ook taalles Italiaans.

donderdag - Jerez de la Frontera

kathedraal en bodega in Jerez de la Frontera

Tijd voor een bezoek aan de Alcázar de Jerez is er niet. Bar Antonio ligt in de late namiddag nog in de zon naast de Iglesia de San Dionisio, maar helaas gesloten. Uit de reisgids halen we een adresje in de buurt: La Cruz Blanca.

Voor het avondmaal vonden we inspiratie in de advertenties van een toeristische kaart die we van de receptioniste van het hotel kregen. Snel even de QR code scannen en oeps daar verschijnt de website. Hoera, La Carboná (cocina con jerez) is vanavond open en niet zo ver van het hotel gelegen, een ideale plek om ook de sherry te proeven zonder een sherrybodega te bezoeken. Je dineert er in een oude bodega (opslagplaats van sherry) rond een open barbecuevuur, verder volgens Tripadvisor een top restaurant in Jerez. Het moet niet altijd een tapasbar zijn, dachten we. Zelfs de wandeling er naartoe door de kleine steegjes van de oude stad was een plezier. Voorpret is de prettigste pret!

Tartaar van zalm, artisjok met langoustines, vis van de dag, ribstukjes van rund uit Cantabrië en ijs met coulis van rood fruit, altijd met een aangepaste sherry (van Fino, over Amontillado, Oloroso tot Palo Cortado).

donderdag - Jerez de la Frontera

interieur van La Carboná, vroeger een sherrybodega

Dit is mijn beoordeling op Tripadvisor: “Heerlijk en prijs/kwaliteit prima. We zouden hier onmiddellijk terugkomen wegens de uitzonderlijk rustige sfeer en de verzorgde bediening, de lekkere spijzen, het gemak waarmee een vegetarisch alternatief aangeboden wordt, enorm leuk om kennis te maken met de sherry op een andere manier. Kortom goeie combinatie spijs en drank. In één woord TOP”.

Wandelroute 2,8 km: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1949397

Wandelen naar La Carboná 700 m: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1949399

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s