Studietips

Bij het begin van het nieuwe jaar maakt men altijd goede voornemens. Eén ervan zou kunnen zijn: de studie degelijk aanpakken, je eigen studiekennis zeker niet overschatten en belangrijke studietips in acht nemen. Dat is geen overbodige luxe bij de start van de eerste examenperiode aan de hogescholen.

De Universiteit van Nederland publiceerde kortgeleden wat studietips in de video “Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je echt iets wil leren?” . Eerste tip: stel jouw oordeel over het aangeleerde uit, dat zit nog altijd in jouw kortetermijngeheugen, wat vluchtig is. Ten tweede: maak eerst een productieve taak, dus niet op herkenning de tekst herlezen maar genereer zelf zoveel mogelijk de zopas geleerde kennis. Noteer kernwoorden, activeer jouw voorkennis door samenhang te zoeken, maak een diagram of een mindmap en schat daarna jezelf in over de opgedane kennis. Dit zijn de conclusies uit wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het geheugen.

Sommige leerstrategieën werken voor iedereen op dezelfde manier. Verspil geen tijd met markeren en onderstrepen: het werkt niet. Ook een samenvatting maken is geen waardevolle aanpak, als je samenvatten niet onder de knie hebt. Wat werkt er dan wel?

Ten eerste de spreiding van leermomenten en ten tweede jezelf bevragen. Het is beter voor het langetermijngeheugen om de leerstof tijdens het jaar op verschillende momenten te studeren (dit zullen studenten niet zo graag horen). Toets je kennis met zelfgemaakte vragen. Houd bijvoorbeeld kaarten bij met voorop de vraag en achterop het antwoord. Vind je een vraag waar je niet meteen op kan antwoorden, geen nood, dan weet je ten minste wat je nog moet studeren. Bron: 6 studietips die wel werken uit De Morgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s