Sassi di Matera

Na het ontbijt halen we wat proviand om het weekend door te komen. We plannen een kaas & wijn avond in onze B&B, want ons doelwit voor vandaag ligt op zowat 140 km van Brindisi (dit betekent een kleine 2 uur autorijden). Net buiten Puglia in de Italiaanse regio Basilicata (vroeger ook een tijdje Lucania genoemd) ligt Matera, UNESCO werelderfgoed en culturele hoofdstad van Europa in 2019. Tijd dus om die parel een bezoek te brengen. Ik had er al heel wat over gelezen, onder andere op Miriam Bunnik blogt….

Parkeer zo dicht mogelijk bij de Sassi, dit kost ons 3 EUR, maar na een zeer korte wandeling door de bovenstad daal je meteen af in de Sasso Barisano en heb je meteen een mooi uitzicht op de Sassi di Matera. Na een stevige wandeling over stenen paden langs kerken (San Pietro, Sant’Agostino) en langs het ravijn naar Porta Pistola kregen we wat honger en vonden we eindelijk in de wijk Rione Vetera een rustig terrasje voor de lunch.

In Sax Cafè mogen we proeven van de cucina lucana, heerlijk verse producten en uiterst verzorgd en mooi gepresenteerd. Benieuwd wie in de keuken staat? Ga er maar eens eten.

Na de lunch vervolgen we onze stenen tocht langs de palazzo’s en de duomo aan de Piazza Duomo. Vanaf de Chiesa San Francesco (gesloten) starten we het bezoek aan de Sasso Caveoso. Eerst laten we ons binnen lokken in een rotsklooster van de Benediktijnen (2,50 EUR pp) met quasi onherkenbare fresco’s. Daarna bezoeken we de mooie Chiesa Santa Lucia alle Malve (3 EUR pp) en wat verderop (hogerop) de Convicinio di Sant’Antonio (5 EUR pp). Het zijn twee interessante voorbeelden van rotskerken.

Trotseer onderweg de vele kraampjes met stenen van allerlei vormen. We zijn alleszins de verzadiging nabij. Aan de Palazzo Lanfranchi drinken we nog een frisdrankje (shwepstonica, succo albicocca, 5 EUR) op het terras van de Hemingway Bistrot en verlaten even later met de auto de stad. Maar er wacht ons nog een schitterend panorama: volg de wegwijzer Chiese rupestri op de weg SS7 richting Laterza, geen nood als je de eerste (kleine) wegwijzer voorbij rijdt, er zijn 2 mogelijkheden. Wij slaan af bij de eerste wegwijzer, nemen een klein weggetje langs het ravijn aan de overkant van de Sassi.

Puglia16

Indrukwekkend wat je te zien krijgt, maar ga best in de vroege morgen naar deze plaats, dan is de lichtinval optimaal voor een schitterende foto. Maar ’s avonds met wat gekleurd tegenlicht van een zich wat verstoppende avondzon, valt het ook mee.

Na een terugrit van 140 km over kalme wegen is er op zaterdagavond wat meer verkeersdrukte dan normaal in Brindisi. Het is wat moeilijker om nog een vrije parkeerplaats te vinden, maar onze Smart is klein hoor! Avondmaal op de kamer, kaas- en wijnavond met salciccia, heerlijk.

Inoltre

  • 140 km naar Matera, twee uur rijden, maar over rustige wegen
  • laat je niet beetnemen door nep stadsgidsen in Matera

verslag dag 7

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s