Door de Valle d’Itria naar Alberobello

Neem de superstrada vanuit Brindisi richting Bari. Neem de afslag Fasano en je rijdt na een korte klim door de heuvels (viertal haarspeldbochten) plots de Valle d’Itria binnen. Werkelijk een verrassing, een prachtig stukje weg met de eerste trulli, de wijn- en olijfgaarden afgezoomd met lage muurtjes van gestapelde stenen, een glooiend landschap waarin je na elke bocht of heuvel wil halt houden om te genieten van het panorama.

In Alberobello laten we rond kwart voor elf de wagen achter op de laatste parking in de Via Indipendenza. Er is markt in de hoofdstraat en dus wat drukker dan anders. De toeristen lijken wat verscholen tussen de lokale bevolking, maar na de middag wordt duidelijk dat hier heel wat toeristen rondlopen. Er zijn ook veel souvenirwinkeltjes, je wordt hier en daar aangesproken om binnen te gaan.

We bezoeken achtereenvolgens de wijk Rione Monti tot aan de Chiesa a Trullo, een kerkje boven in de wijk met een dak zoals dat van een trullo, de Belvedere aan de overkant van de hoofdstraat en daar in de buurt de andere wijk Rione Aia Piccola, waar nog steeds mensen wonen (dus minder toeristisch en rustiger gelegen).

Achter de Basilica treffen we de Trullo Sovrano aan, net op tijd komen we er aan voor een geleid bezoek aan het interieur van een echte trullo.

Puglia16

De gids, een vriendelijke dame die ons Nederlands herkent, geeft ons meteen ook een restauranttip mee.

We houden een pranzo in Il Pinnacolo: we zitten buiten in het zonnetje en genieten van Cherubini al pesto en Orecchietti al Trullo (27 EUR wijn, koffie en coperto inbegrepen).

Daarna rijden we door de Valle d’Itria verder naar Cisternino. Het was kiezen tussen LocorotondoCisternino of Martina Franca. Ik had ergens gelezen dat Cisternino uitgeroepen was tot één van de mooiste stadjes van Italië. Dus parkeer ik de wagen voor 2 EUR in de Via Roma vlakbij het centro storico. In vergelijking van Alberobello is het kalm en rustig, zelfs de ufficio turistico is gesloten. Maar verdwalen kan je er niet. We vinden al snel het pleintje van waar je een schitterend panorama hebt over de Valle d’Itria. Voor een kerkportaal staat een jeugdige blaaskapel een serieus nummer te spelen, het blijkt een uitvaart te zijn. Het wordt zelfs nog stiller in Cisternino.

Inoltre

  • leer alvast de nummerplaat van je huurwagen van buiten, soms moet je op parkeermeters deze gegevens intikken vooraleer je kan betalen
  • in Alberobello betaal ik 6 EUR voor een ganse dag parkeren
  • tussen de Belvedere en de wijk Rione Aia Piccola drinken we iets op het terras van Bar Belvedere di Manfredi V., een tip uit onze reisgids, een bar met een ouderwets interieur, het wordt hilarisch als je naar het toilet wil… maar je mag op het terras de picknick boven halen, een typische tip uit Trotter Zuid-Italië 😉
  • cena in Brindisi bij Betty, 37 EUR, due scaloppine

verslag dag 5

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s