Wandeling naar natuurgebied Kampina

Na het uitgebreid ontbijt halen we bij de receptie ons lunchpakket op, trekken de wandelschoenen aan en verlaten langs de achterkant het hotel. Op GPSies.com vonden we een mooie track van een 20-tal km richting het heidegebied van Kampina. Aanvankelijk lopen we door bebost gebied, veel schaduw dus, door de vallei van de Rosep en langs rustige plassen (Staalbergven, Belvers Ven en het mooi gelegen Palingven). De stuik- en dopheid bloeit nu volop in het zanderige heidegebied rond de Huisvennen. Op een duin staat een bank waar we volop genieten van het uitzicht op het ven en de heide.

heidegebied Kampina

heidegebied Kampina

We wandelen verder rond het grote Kogelvangersven. Aan het eind ervan staat een grote duin. Dat is meteen het noordelijkste punt van de wandeling. Aan de zuidoever van het ven met de zon in de rug zijn de uitzichten op het ven nog mooier en intenser van kleur. Een boomstronk, gedroogde takken, oevervegetatie, het riet, de witte waterlelies en de Gele Plomp met op de achtergrond de paarse heide en het groen van de dennen en de loofbomen.

oever van het Kogelvangersven

oever van het Kogelvangersven

Tussen wat kleinere vennen komen we weer in heidegebied terecht. Plots verschijnt een grote, oude beuk in een bocht van het wandelpad. We kunnen er schuilen voor de middagzon en versterken er de innerlijke mens met koeken, fruit en water. De lunch stellen we nog even uit. Door de heide zoeken we de kortste weg (langs betreden paden!) naar de Melaniedreef. Een omweg is mogelijk en zou ons zelfs dwars door het Brandven voeren. In de verte zien we fietsers, daar zal de Melaniedreef zijn! Die brengt ons weer in bewoond gebied. Via een zijweg bereiken we de Rosephoeve met camping en na wat zoeken zelfs een bank aan de Rosep beek in de Rosepdreef. Ideaal voor de lunch.

Een frisse pint zou nu welkom zijn en warempel even verder in de Rosepdreef duikt het terras op van Hotel-Restaurant Meneer Van Eijck. We zijn weer opgelapt voor het vervolg van de wandeling door het bos naar de vallei van de meanderende Rosep beek op de grens tussen Oisterwijk en Moergestel. In de verte klinkt luide muziek, anders was het hier aardig stil. Langs verschillende vennen loopt de wandeling rustig verder richting Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, waar “altijd iets te doen is”. Kort samengevat, een paradijselijke halte voor de wandelaars, een prima uitvalsbasis voor uitstapjes met de kinderen of met de klas en last but not least een leuk terras met echte kussens en lieve bediensters, die graag voor de foto poseren op de vijfhoekige tegels.

vijfhoekige tegels op het terras van het bezoekerscentrum

vijfhoekige tegels op het terras van het bezoekerscentrum

Langs het Goorven en het Van Esschenven bereiken we na ruim 21,6 km wandelen ons hotel. Hieronder vind je een link naar de wandelkaart met de route van deze mooie bos, ven en heide wandeling.

http://www.afstandmeten.nl/embed.php?id=1604129&kmStep=1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s