Fietsrit van Lobbes naar Dinant

De laatste etappe van onze fietsdriedaagse start aan het hotel in Lobbes. Daar nemen we het dalende bospad, net comfortabel genoeg voor onze stadsfietsen. Even later gaat het bospad over in een smal wandelpad, steil omlaag naar een ondiep beekje en dan weer steil omhoog naar de asfaltweg. Dat laatste stuk moeten we helaas te voet doen, met de fiets aan de hand. Modder aan de schoenen en wat nattigheid nemen we er maar bij. En alweer zal de Open Cycle Map wat bijgewerkt moeten worden: dit is geen fietspad, hoogstens een MTB-traject.

Ruïne Abbaye d'Aulne

Ruïne Abbaye d’Aulne

De afdaling naar de Samber verloopt verder vlekkeloos. Via een sluis komen we aan de overzijde van de Samber, waar zich de ruïne van de Abbaye d’Aulne bevindt. Ze kan net zoals Les Caves de l’Abbaye d’Aulne bezocht worden. Om uit het dal van de Samber te geraken, volgt een 5 km lange beklimming naar het plateau. Het volgende dorp Ham-sur-Heure na 15 km ligt dan weer in het dal van de Heure, zodat het voordurend op en neer gaat, schommelend rond de 180 m. En dat leidt door het vele schakelen wel eens tot een kettingprobleem…

In Nalinnes na een twintigtal km houden we halt om inkopen te doen voor de lunch in de Superette de la Place. We worden gecharmeerd door Les délices et les trésors de Mélanie, een traiteur, maar helaas staat er geen warme maaltijd op het programma. Wel een speciaal bier La Corne du Bois des Pendus, dat we uit een hoornglas drinken. Eens opgezocht op het web: één La Corne hoornglas met houder kost 24 EUR, méér dan de rekening voor ons terrasje in Taverne Le Kiosque.

We rijden door de dorpskern van Gerpinnes na 30 km en daar is heel wat bedrijvigheid. Verder langs de route zoeken we de Chapelle de Sainte Rolende, er is zelfs een fietsroute met die naam, maar zelfs voor de bewoners is de kapel niet zo bekend. We denken dat we ze gevonden hebben, maar 100% zeker zijn we niet (geen naamaanduiding op de kapel zelf). Zo belanden we 3 km verder in Gougnies, waar we in de centrum de lunch houden, alweer naast een oorlogsmonument en in de schaduw van een boom. Niet alleen het winkeltje met spijs en drank lonkt, maar ook de dorpscafé Au vieux Gougnies. We drinken er een frisse pint.

Ondertussen is het halfdrie, het warmste deel van de dag breekt aan en plots staan we voor een privéweg. Rechtsomkeer maken is de enige oplossing, weer steil omhoog fietsen en langs de grote baan de volgende afslag nemen om weer op het parcours te komen. Opnieuw pech even verder als we wegenwerken tegenkomen op een zuidelijk gelegen helling. De temperatuur stijgt tot 40°C, een record, wordt er gemeld.

In Mettet na 40 km bereiken we het hoogste punt van de driedaagse, 256 m en als beloning volgen we verder de Ravel L150 door de vallei van de Molignée naar de Maas. Dit is een 21 km lange afdaling over 160 m, die een voormalige spoorlijn volgt. Af en toe rijden we naast de spoorfietsen. Meestal loopt de spoorlijn door groene valleien over of onder wegen, die ons traject passeren. Hier en daar kruisen we een paar keer de grote weg door de vallei.

Abbaye de Maredsous

Abbaye de Maredsous

Circa 15 km verder wacht ons nog een stevige beklimming naar de parking van de Abbaye de Maredsous. We schuiven in de rij aan voor een paar potten abdijbier, laven ermee onze dorst en rijden naar de abdijkerk voor een korte fotosessie. De afdaling naar de Ravel L150 lijkt mij even verfrissend. Aan de Maasoever aangekomen, resten ons nog alleen wat platte kilometers tot Dinant.

Maas in Dinant

Maas in Dinant

Het station in Dinant moet dicht bij de oever liggen, want op het einde fietsen we een heel stuk tussen de rivier en de spoorlijn. Rond 19 uur, na een allerlaatste terrasje met wat rukwindjes en de allereerste druppeltjes, nemen we de trein richting Schuman en na tweemaal overstappen komen we rond 22 uur aan in Brugge Station, of een kwartiertje later in Oostende.

Advertenties

Een gedachte over “Fietsrit van Lobbes naar Dinant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s