Fietsrit van Péruwelz naar Lobbes

Wakker worden met de klokken van de basiliek, vergeet het, maar het ontbijt staat om 8 uur wel al klaar: een typisch Frans ontbijt met koffie, brood, boter, kaas, ham en confituur. De eerste bevoorrading van de dag – de Delhaize in de buurt – bevindt zich ietwat lager, dus eerst afdalen, fietszakken aanvullen met drank en spijzen en weer die heuvel op.

In het woud van Bon Secours, even op Frans grondgebied, trekken we door de dreven van het kasteel Chateau de l’Ermitage richting kanaal. Bijna vergissen we ons van kanaal, maar dat wordt door de GPS snel gemeld. De sluisjes volgen elkaar snel op en 20 km verder doemt achter een hekken het kasteel van Belœil op.

kasteel van Belœil

kasteel van Belœil

Maar we zoeken Le Vieux Belœil op, een volkscafé op de Place de Belœil, waar de stoep het terras is. We zullen er het beste bier van onze driedaagse proeven: de SPARTACUS Gember blonde. Na deze lekkere aperitief terug de fiets op, maar de hongerige magen doen ons 10 km halt houden bij een oorlogsmonument op het kerkplein van Herchies. We zoeken de schaduw op van de enige boom op voor de lunch.

Rond kilometer veertig fietsen we op het warmste van de dag voorbij de SHAPE, het commandocentrum van de NAVO in Casteau ten noorden van Bergen. Vooraleer we weer een stukje kanaalzone aanvatten, houden we halt in Obourg om in de Spar de rekken met water en Aquarius te plunderen. Plots moeten we een weg met 4 rijvakken op, maar dat duurt gelukkig niet te lang. Op het Canal du Centre bewonderen we de scheepslift van Strépy-Thieu, gebouwd om een verval van 73 m te overwinnen.

scheepslift van Strépy-Thieu

scheepslift van Strépy-Thieu

Tijd voor een frisse pint bij Chez Tatayet in Maurage, terwijl we Tom Boonen de spurt zien winnen in een etappe van de Eneco Tour. Wij hebben er dan al 58 km opzitten en de thermometer wijst 33°C aan. Een paar klimkilometers zijn in het rittenschema aangekondigd, ditmaal in de buurt van Binche. Goed geraden, de volgende verfrissing vinden we na die beklimming op een terrasje naast de Abbaye de Bonne Espérance, waarover de smartphone ons heel wat interessante, geschiedkundige feitjes bijbracht.

Abbaye de Bonne Espérance

Abbaye de Bonne Espérance

Maar we moeten onze koninginnenrit verder zetten, want er wachten nog 13 km verder stijgend tot Lobbes. Het hotel Relais de la Haute Sambre ligt er op 190 m hoogte, de top van deze etappe na ruim 83 km. In het restaurant naast het hotel nemen we een stevig avondmaal met een lekkere Bordeaux wijn. We sluiten de tweede dag af op het terras rond een kaars en een glas. Geen vallende sterren gezien bij het wandelen naar de hotelkamer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s