Fietsrit van Kortrijk naar Péruwelz

De eerste dag van de fietsdriedaagse begint zeer vroeg: opstaan om halfzes, fietsbagage klaarmaken en naar het station van Brugge fietsen om iets over 7 uur de trein naar Kortrijk te nemen. Rond kwart over acht vertrekken we aan de achterkant van het station van Kortrijk langs het Guldensporenpad richting Bellegem. We passeren onze collega’s van VIVES en KULAK, houden halt bij een veldkapel voor de Heilige Maagd en vinden op ons fietspad een doorgereden bunzing.

In Kooigem vinden we na 19 km fietsen het eerste café met terras dat al open is. Zijn we niet een beetje te vroeg vertrokken?, wordt er in de groep geopperd. Toch smaakt dat eerste gerstenat, het maakt je stil ook al omdat de cafébazin een aardig mondje West-Vlaams spreekt en er geen woord tussen te krijgen is. Op het grondgebied van Spiere rijden we door de West-Vlaamse Scheldemeersen, een natuurgebied aan de Schelde hier vlak op de grens met Henegouwen. Werken aan de oevers van de Schelde verplichten ons tot een eerste ommetje iets hoger in de vallei.

Infobord aan West-Vlaamse Scheldemeersen in Spiere

Infobord aan West-Vlaamse Scheldemeersen in Spiere

De Open Cycle Map bevat blijkbaar nog een aantal MTB routes, waar ook gewone fietsen langs gestuurd worden door de Garmin Basecamp software. Op de eerste helling van de dag, de Mont Saint-Aubert, daveren we langs boerewegels tot halverwege de top. Daarna krijgen we gelukkig een beter wegdek onder de wielen, maar in één van de laatste bochten is het stijgingspercentage toch aardig hoog. Door verkeerd schakelen moet ik er van de fiets, maar voorbij de bocht kan ik de klim tot 143 m op de fiets verder zetten.

We vinden op de top een terrasje met schitterend uitzicht op Henegouws en in de verte Frans grondgebied. Niet alleen fabrieksgebouwen of windmolens, maar ook de torens van Doornik prikken door de ietwat mistige luchtlaag. Later lunchen we op de bankjes iets verder voorbij de top. De afdaling is verfrissend.

Rond 15 uur en na 67 km brengt Le Baugnies Express de nodige versterking voor de inwendige mens wat vocht betreft. Gelukkig blijft het wat bewolkt tussen de zonnige perioden door. Dit wordt niet de warmste dag van de driedaagse, maar als we bijna ons eindstation bereiken, t.t.z. Café Le Central op de Grand Place van Péruwelz, prikt de zon door de bewolking en worden de dorstige kelen gelaafd met een lekker Bon Secours blond biertje van de brouwerij Caulier.

Vandaag staat er 78 km op de teller, zitten we 73 m hoog in een hotelkamer van Hotel La Cornette, net naast de basiliek van Bon Secours. Van een indrukwekkende aankomst bergop gesproken. Met een deugddoende douche, aperitiefje op het terras en een lekker avondmaal ronden we onze eerste fietsdag af.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s