Gedeeltelijke zonsverduistering

Aha, eindelijk, rond kwart voor tien deze morgen kon ik de gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Het maximum was door de weerman aangekondigd om 17 minuten over negen uur. Enkele weerbarstige wolken trokken weg en de sikkelvormige schijf kwam te voorschijn.

Met mijn eclipsbril van de zonsverduistering van 11 augustus 1999 was het natuurfenomeen, waarbij de maan zich gedeeltelijk vóór de zon bevindt, gemakkelijk en veilig waar te nemen.

Vanop de zolderkamer was de zon laag in het zuidoosten te zien. De donkere maanschijf zit aan de linkerkant van de zonneschijf iets boven het midden en enkele wolkensluiers en de takken van de hoge populieren in de verte maken het tafereel af.

Een kwartier later bijt de maanschijf nog slechts een klein hapje links uit de zonneschijf en komt de zon te voorschijn boven de daken van de huizen in de wijk.

Met onze Nikon Coolpix 3,6x Zoom maakte ik een uur na het maximum deze opname. Vóór de lens plaatste ik de eclipsbril. In de Autostand en met flitslicht aan was de opname redelijk. Nutteloos natuurlijk, maar dat hield de sluitertijd kort en de telezoom opname scherp.

Gedeeltelijke zonsverduistering 1 uur na het maximum

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s